Jumat, 26 Oktober 2012

kulek

   Parancih atau singkong, tiok-tiok daerah babeda-beda namono.Ado juo urang manyabuik kapelo, parancih, ubi kayu dan nan lain.Kalau di tampek Wak namo no Parancih.Parancih bisa di buek babagai macam makanan ( kulek ).Ado nan kariang ataupun basah, antaro lain, kacimuih, inti, kolak,karupuak sanjai, karupuak lemek, karupuak barauik dan masih banyak yang lain nan di sajikan berbentuk ciri khas tiok-tiok daerah, antaro lain adolah Bukik Tinggi.Salain Bukik tinggi terkenal dengan kota wisatano, Bukik Tinggi terkenal dengan sentral kuliner karupuak sanjai.
   Labiah kurang sapuluah bulan, ubi kayu lah bisa di panen.No murah hiduik di daerah berhawa sejuk, termasuk juo di Magek.Magek talatak di Agam sabalah timur kota Bukik Tinggi.Disinan ado pulo produksi rumahan karupuak parancih.Tapekno di bagian ka Ujuang Magek jo koto Kaciak.Parancih nan cukuik umua lah bisa di buek karupuak.Isi parancih nan alah di bangkik di basuah barasiah-barasiah, diabuih, tapi indak talalu masak dowh, saroman untuak ka kolak, beko hasilno indak rancak, untuak di buek karupuak.
   Abuih parancih nan cakotu di tumbuak, saisuak urang manumbuak ka lasuang, sacaro manual miang no.Dek kini jaman lah canggih " lah pakai masinlo ", ndak sakik pangka langan lai doh.Parancih batumbuak ko di giliang tipih-tipih, diagiah daun bawang, garam dan nan lain, tarcium aroma yang khas.Sasudahtu di cetak bulek-bulek sasuai jo nan di ingini.Kalau untuak kormersil, nantaralah gadang no, kiro-kiro sagadang diameter kaleng ikan sarden, tujuah senti.
   Disusun ka samia , di jamua.Kalau hari lai rancak, duo hari lah masiak no.Mamasak no biaso sajo, saroman mangoreng karupuak yang lain.Sabana sero raso no sanak, balasau-lasau bunyi kulek., tambahlo makan jo kuah sate, antalah nan ka di sabuik.Kameklo pado " kapelo babauh "

   Trruuuuuss, Gw harus bilang Wwooow Gitu

Tidak ada komentar:

Posting Komentar